top of page

Noslēgusies Eiropas Vasaras skola 2018

Eiropas Vasaras skolas 39. laidiens norisinās gleznainajā Abavas senlejas mazpilsētā Kandavā no 2018. gada 22. jūlija līdz 4. augustam, kur ik uz stūra mūs sagaida kādas mīļas dzejas rindas vai romantisks stūrītis, Kandavas internātskola mūs ļoti laipni uzņem un jūtamies patiešām gaidīti.

Šogad nometnē uz divām nedēļām ieradušies 64 jaunieši vecumā no 10 līdz 17 gadiem no Latvijas, Anglijas, Kanādas, Austrālijas. Īrijas, Igaunijas, Luksemburgas, Vācijas un Beļģijas, kuriem labi justies un uzturēt EVS garu palīdz 10 brīvprātīgo jauniešu komanda. Skolotāji rīta cēlienā vada interaktīvas nodarbības latviešu valodā, Latvijas vēsturē, ģeogrāfijā un sociālajās zinībās mācību stundās.

EVS ir senas tradīcijas, no kurām nemainīga ir karoga uzvilkšana ar dziesmu no rīta un nolaišana vakarā.

Atklāšanas pasākumā svētdienas vakarā galvenais uzdevums ir iepazīsties ar EVS jaunpienācējiem. Jautrā garā notiek dažādas iesildošas spēles, kuru laikā tiešām lielākā daļa dalībnieku jau sāk atcerēties pārējo vārdus.

Pirmdienā jau sākās nopietns darbs mācību stundās. Četras grupas – Sēļi, Latgaļi, Zemgaļi un Kurši- sāk apgūt nometnes nopietnāko daļu, kuru vada skolotājas Ilona Bohāne, Laura Grava, Nora Zīlāne un Inese Siliņa.

Pēcpusdienā kājām gida pavadībā izstaigāta Kandava, uzzināta vēsture un interesantas detaļas par kandavnieku dzīvi. Vakarpusē toties nākas zināt vai minēt atbildes uz jautājumiem Kvizz konkursā.

Un tā nometne ieiet ritmā – no rīta stundas, pēcpusdienā koris, dejošana, sports. Pievakarē – interešu grupas – māksla, pērļošana, sports, nometnes avīze, kokles spēle un mūzikas grupa. Vakaros – vakara pasākumi- karoga spēle, mēmais šovs, mantiņu meklēšana – brīvprātīgo izdomai nav robežu. Tas jūtams arī nakts pārgājienā, kurā komandas dodas glābt no citplanētiešiem Kristianu, kurš paņemts, lai aizvestu prom latviskās tradīcijas. Tiek dejots, dziedāts, ziņots Morzes ābecē un vēl daudz kas cits un visi laimīgi atgriezušies mājās.

Ceturtdienā vecākās grupas Ventspils Jauniešu domes vadībā visu dienu piedalās simulācijas spēlē Lēmumu pieņemšana pašvaldībā. Katram ir iespēja iejusties izglītības, medicīnas, drošības dienestu darbinieku vai uzņēmēju un NVO aktīvistu lomā. Secinājums – viss tajā lielajā dzīvē nemaz nav tik vienkārši.

Sestdiena rit sportiskā garā, jo notiek olimpiāde. Bet svētdien ilgi gaidītais laivu brauciens pa Abavu – ar dziesmām, sacensību garu un peldi. Beidzot atveldzē arī lietus un vakarā skaisti saposušies visi kopā klausāmies koncertu Mīlestība – latviešu mūziklu dziesmas aktieru izpildījumā.

Skaista un piesātināta pirmā EVS nedēļa. Tai seko otrā, ne mazāk jauka un piedzīvojumiem bagāta.

Pirmdienā par veselības jautājumiem sociālajās zinībās ar jauniešiem runā Eiropas latviešu apvienības un EVS padomes locekle psiholoģijas doktore Ieva Reine. Bet jau no otrdienas atraktīvas sociālās spēles, kas virzītas uz sadarbību un saskarsmi vada Andra Biseniece.

Latviešu valodā, vēsturē un ģeogrāfijā visas grupas gatavo prezentācijas un plakātus, ko rādīt vecākiem. Kora un deju nodarbībās tiek slīpētas dejas un dziesmas.

Jaunas iespējas interešu grupās un atkal notiek zīmēšana, pērļošana, koklēšana un muzicēšana, stiprināti muskuļi sportā un pabeigta nometnes avīze.

Vakara pasākumos savu organizatora talantu iespēja parādīt 17-gadīgajiem un notiek komandu „Skrējiens pēc miljona” ar dažādiem uzdevumiem.

Par latviešiem pasaules kontekstā un katra mūsu izjūtām, kad domājam un sakām Es esmu Latvija! , ar visiem runā trešdienas vakara viesis žurnālists Ansis Bogustovs.

Kustīgi, lustīgi un skanīgi noris danču vakars un dziesmu kari, kuros visi sacenšas dziesmu un danču zināšanā, kā arī talantu konkurss, kurā visi tik uzmanīgi klausās, ka varētu dzirdēt pat tauriņa lidošanu un katru priekšnesumu noslēdz vētrainas ovācijas. Tik pat liela līdzi jušana ir jūtama Cūkas driķos maratonā, kura uzvarētājs Kristians nodejo 45 minūtes pēc kārtas 30 grādu karstumā.

Sestdiena, nometnes priekšpēdējā diena – jau no rīta pošam māju, zāli un domas, lai pēcpusdienā sagaidītu vecākus un ciemiņus uz noslēguma pasākumu. Pirmā stāva gaitenī izkārtota izstāde ar darbiem, kas divās nedēļās tapuši mācību stundās un interešu grupās. Te redzam zīmējumus, pērļotas rokassprādzes, ģeogrāfijas kartes ar apskates objektiem katrā novadā, latviešu valodā tapušās pasaku ilustrācijas un tautas dziesmu interpretācijas.

Vēl mēģinājumi katrai grupai un tad jau koncerts – skolas zālē kuplam klausītāju lokam – ar sirsnīgu skolotāju un audzinātāju dziedāto dziesmu Zemenes, Rasas Jansones sagatavoto koklētāju pavadībā. Ar katras grupas prezentāciju par pārstāvētiem novadiem. Ar Izglītības ministrijas pārstāves Guntas Arājas un Eiropas Latviešu apvienības pārstāves Ievas Reines uzrunām. Ar, sociālo spēļu, kora, koklētāju un mūzikas grupas priekšnesumiem un visu kopīgi dziedāto Renā Kaupera Mana dziesma.

Laimas Speakman- Brown piemiņas balvu – Laimas lapiņu – par labāko progresu latviešu valodā, kuru pasniedz latviešu valodas skolotāja Ilona Bohāne, šogad saņem Estere Beck no Leipcigas, bet ceļojošo Eiropas vasaras skolas kausu par nometnes gara uzturēšanu – Māra Aleksandra Kariņa.

Pēc tam visi kopā pagalmā skatāmies uz deju stundās Noras Zīlānes vadībā sagatavotajiem priekšnesumiem un EVS padomes vārdā runā Justīne Elferte.

Katrs audzēknis saņem atzinības rakstu par nometnē padarīto, nometnes avīzi, kā arī īpašā dizaina T-kreklu, kas katram atgādinās par Latvijas simtgades EVS Kandavā.

Darbs padarīts un var turpināt ar saviesīgo daļu ar latviskiem kārumiem, mūziku, dejām un sarunām.

Nometnes avīzēs dalībnieki viens otram raksta vēlējumus un atmiņas… Kas zina, kurp katru no mums aizvedīs ceļi. Bet atmiņas par kopīgi pavadīto laiku Kandavā, izveidotās draudzības un atklātie talanti noteikti vēl ilgi pavadīs ikvienu no dalībniekiem un liks atgriezties nākamgad.

Eiropas Vasaras skola ir 1979. gadā Vācijā iesākta tradīcija, kas aicināja latviešu bērnus no dažādām valstīm, lai stiprinātu latvisko identitāti, apgūtu tradīcijas un veicinātu sadraudzību starp jauniešiem. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas vasaras skola notikusi dažādās Latvijas vietās un tajā iesaistās arī Latvijā dzīvojošie bērni.

Paldies Izglītības un zinātnes ministrijai par atbalstu nometnes organizēšanā, paldies Eiropas latviešu apvienībai, paldies EVS padomei, dalībniekiem un viņu vecākiem, skolotājiem, audzinātājiem un visiem iesaistītajiem!

Informāciju sagatavoja EVS vadītāja Ilze Atardo

bottom of page